sectornieuws

BTicino verzorgt domotica in Big Brother Huis

Wie Big Brother zo'n beetje volgt, zal vast en zeker al de producten van BTicino opgemerkt hebben. De bewoners openen de deur van de dagboekkamer met een drukknop van BTicino, in de buurt van de keuken hangt een touchscreen, en ook videofoons zijn aanwezig in het Big Brother Huis.


BTicino verzorgt domotica in Big Brother Huis
Frederick Launoy, Product Manager van het My Home domoticasysteem, vertelt meer over de samenwerking met de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa).

Elektrozine.be: Hoe is de samenwerking ontstaan?
Frederick Launoy:
"De Vlaamse Media Maatschappij vroeg ons of we een oplossing in Huis hadden om bepaalde toestellen in het Big Brother Huis aan te sturen. Na een analyse - waarbij we nakeken of alle toepassingen die VMMa ons vroeg mogelijk waren - hebben we het licht op groen gezet en zijn we tot een samenwerking overgegaan. Het My Home domoticasysteem van BTicino speelt hierbij een centrale rol in de woning. De installatie werd op korte termijn verwezenlijkt in samenwerking met het installatiebedrijf ITB, dat voorheen nog geen ervaring had met My Home. Dit project past perfect in onze plannen: domotica toegankelijker maken voor de eindgebruikers. Bovendien leveren we hier het bewijs dat domotica niet alleen dient voor voor de hand liggende toepassingen, maar dat het een universeel en eenvoudig, flexibel en aanpasbaar systeem is."

Elektrozine.be: Op welke manier maakt Big Brother gebruik van My Home?
Frederick Launoy:
"De bedoeling van het systeem is niet zozeer om de bewoners toe te laten dingen in het Huis te gaan aansturen. Het My Home domoticasysteem is er echt voor Big Brother zelf, en is effectief de motor achter het programma. Zo kan Big Brother makkelijk deuren gaan sluiten en openen, de boilers bedienen, en allerhande zaken gaan aansturen zoals rolluiken, huishoudtoestellen, stopcontacten, de elementen van het zwembad (pomp, verwarming, verlichting), de sauna,..."

Met de My Home software kan de regisseur van dienst makkelijk deuren gaan openen en sluiten in het Huis.

"Het domoticasysteem maakt echt deel uit van het programma. Tijdens de liveshow op maandagen mag bijvoorbeeld de dampkap niet geactiveerd kunnen worden. Het geluid zou de live-uitzending kunnen verstoren. My Home kan ook een onderdeel van het spel worden. Zo merkten de bewoners op woensdag 22 maart dat enkele cruciale gebruiksvoorwerpen in Huis niet meer functioneerden. De boiler werd uitgeschakeld zodat er geen warm water meer was, en er kon ook niet gekookt worden door het buiten werking stellen van oven en fornuis. De Big Boss van dienst kon na een geslaagde opdracht via het touchscreen een toestel opnieuw inschakelen, zonder dat de groep hiervan op de hoogte was."

Elektrozine.be: Hoe verloopt de bediening?
Frederick Launoy:
"De mensen in de regiekamer kunnen alle bedieningen volgen en krijgen visuele feedback. Wanneer er in het Huis een deur opengaat, krijgt de Big Brother-crew dat te zien. In de regiekamer staan fysiek dezelfde drukknoppen als in de woning. Dit maakt de bediening zo intuïteif mogelijk voor de regisseur. Alles kan ook bediend worden via de My Home software. Deze software is er zowel voor de bediening als voor de statusweergave. De interface is eenvoudig gehouden zodat verschillende mensen snel en eenvoudig  het kunnen bedienen. Men werkt hier namelijk met verschillende mensen de klok rond en die moeten uiteraard allen kunnen ingrijpen. De regisseur kan snel ingrijpen als er aangebeld wordt op de videofoons, en het licht op de gevel kan men in een oogopslag aansteken."

Elektrozine.be: Zijn er naast de bediening in de regiekamer nog andere zaken van BTicino echt zichtbaar?
Frederick Launoy: "Tussen de keuken en de tuin staat de touchscreen tegen de muur. Elke keer als ze de dagboekkamer uit willen moeten de bewoners even op een knop duwen om het slot van de deur te openen. Er zijn ook twee videofoons aanwezig, die Big Brother kan uitschakelen, zodat een bewoner tijdens een uitzending niet de bel van de videofoon kan laten rinkelen."

Elektrozine.be: Hoe ziet de installatie er uit?
Frederick Launoy:
"Het Big Brother Huis is opgebouwd in een televisiestudio - Studio 4 - die na de Big Brother-uitzendingen als studio dienst zal blijven doen. My Home kan na Big Brother nog perfect dienen voor andere toepassingen: het is een modulair systeem. Met zeer weinig bekabeling zijn zeer geavanceerde functies te realiseren. Bovendien is men niet afhankelijk van de bekabeling om bepaalde zaken te realiseren. My Home kan als het ware mee evolueren met de functies van het gebouw."

Frederick Launoy, Product Manager My Home, voor één van de twee elektriciteitskasten.

"Praktisch gezien hebben we de elektrische installatie in twee delen opgesplitst. Er zijn twee kasten: een voor het Huis en een voor Studio 4. Het functionele in Studio 4 zal er steeds moeten zijn: zo moeten de cameragangen altijd donker blijven, met blauwe lampen. De mensen die in die gangen rondlopen moeten volledig in het zwart zijn anders kunnen de bewoners hen opmerken via de spiegels. Het is dus belangrijk dat de lichten niet met de drukknop kunnen bediend worden. Hier werken we met een codeklavier waarop men met een code de lichten kan activeren."

"We maken ook de koppeling met de lichttafel, omdat de mensen van het licht controle willen hebben over de belichting in het Huis. Zo kan een bewoner - indien de lichtmensen dat willen - het licht niet uitschakelen tijdens bijvoorbeeld de live-uitzending. We hebben de twee aan elkaar gekoppeld zodat men ook aan de lichttafel de controle over de verlichting heeft. Als je dat op de traditionele manier wil doen moet je telkens aparte kabels trekken, en bijvoorbeeld zekeringen gaan afzetten."


Gepubliceerd op : 29 maart 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2373)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2373) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor