sectornieuws

Duotecno: compleet domoticasysteem met koppeling naar audio/video.

Met domotica kan je aangenamer en comfortabeler wonen, de veiligheid in huis verhogen, communicatie tussen verschillende toestellen mogelijk maken, en rationeel omgaan met energie. Volgens Burt Eeckhout van domoticaspecialist Duotecno is België zelfs een voorloper op het gebied van domotica.


Duotecno: compleet domoticasysteem met koppeling naar audio/video.
Duotecno is één van de veertien domoticasystemen die ons land rijk is, maar benadert de markt op een eigen, unieke manier. Duotecno werkt volgens een totaalconcept: een compleet domoticasysteem dat modulair is opgebouwd en hierdoor ook makkelijk uit te breiden valt. Niet alleen kan men lichtpunten schakelen en sferen creëren, maar ook uitgebreidere toepassingen zijn mogelijk, zoals alarmsturing, temperatuurcontrole en het aansturen van beeld en geluid. We kregen tekst en uitleg van zaakvoerder Burt Eeckhout in de demonstratie-loft van Duotecno in Brugge.

Elektrozine.be: Het domoticasysteem van Duotecno kan men stelselmatig uitbreiden?
Burt Eeckhout:
"Omdat het domoticasysteem modulair is, kan je beginnen met het installeren van enkele modules en het trekken van een buskabel doorheen de woning. Later kan je dan makkelijk uitbreiden. Ons systeem is plug & play: je sluit op een later tijdstip de Bose-installatie op de FTP-kabel aan, en kan op die manier dan andere kamers van muziek voorzien. Wij gebruiken hiervoor bewust geen dure FTP-kabel."

Elektrozine.be: Duotecno werkt graag volgens een totaalconcept?

Burt Eeckhout: "Als wij zelf het concept mogen uitvoeren dan kiezen wij ervoor te werken met detectoren. Deze worden vooral geplaatst in ruimtes waar er veel passage is, zoals inkom, toilet, traphal of berging. Schakelaars proberen we zoveel mogelijk te vermijden, we kiezen liever voor aanraakschermen. De weinige schakelaars die we plaatsen zijn designschakelaars van de merken CJC en Lithos, waarvan we trouwens dealer zijn. Het esthetische is heel belangrijk voor ons, omdat we toch in een bepaald segment of niche zitten. Wat videofonie betreft maken we geen gebruik van een telefoon, maar van het touchscreen. Het moet vlak blijven."

Elektrozine.be: Interessant is dat jullie ook sterk zijn in de koppeling met audio/video?
Burt Eeckhout:
" Ons domoticasysteem kan niet alleen bediend worden vanop eender welk aanraakscherm of plasma-tv, maar ook via de afstandsbediening van het audiomerk Bose. Hierin zijn we uniek. Andere systemen kunnen wel Bose aansturen, via hun touchscreen of infrarood-afstandsbediening Pronto. Wij zijn echter in staat om met de Bose-afstandsbediening onze eigen sferen aan te sturen. Met telkens ook de statusweergave op de aanraakschermen. Met de universele afstandsbediening van Bose kan je bijna alle televisies aansturen. Bose is een zeer mooi product om ons domoticasysteem te demonstreren. Bovendien kan je met Bose tot veertien ruimtes van muziek voorzien."

In de loft van Duotecno (Brugge) krijg je een demonstratie van alle mogelijkheden van het domoticasysteem.

Elektrozine.be: Zoals uit uw demonstratie blijkt, is de snelheid van het systeem uitstekend?
Burt Eeckhout:
"Er zit geen vertraging tussen de bediening en het effect, of tussen weergave op afstandsbediening, touchscreen en plasma. Dat is het grote voordeel van ons systeem: het is snel en je krijgt meteen feedback. Bij andere systemen durft er wel eens een zandlopertje - dat aangeeft dat je moet wachten - op het scherm verschijnen. Snelheid is cruciaal: men drukt op een knop en ziet het gevolg er van. Ik voel dat ook bij de klanten: het is voor hen een echte verademing."

Elektrozine.be: Gebruiksvriendelijkheid is belangrijk?
Burt Eeckhout: "Waar we bijzonder trots op zijn is My Home – niet te verwarren met het domoticasysteem van BTicino. My Home is een plattegrond van de woning, die zowel op het televisiescherm als op de aanraakschermen getoond wordt. De ruimtes worden gevisualiseerd in een digitale foto, waarna je alle bedieningsmogelijkheden ziet. Activeren gebeurt door op een knop te drukken in het venster. Volgens ons is My Home een echt pluspunt naar het vrouwelijk publiek toe."

Het 'Blackbox' gebouw met de kantoren van Duotecno.

Elektrozine.be: Duotecno wil het de installateur zo makkelijk mogelijk maken?
Burt Eeckhout:
"De installateur kan na een dag opleiding effectief al heel wat programmeren. Hij kan een drukknop en touchscreen installeren, en de basisinstallatie goed afwerken. Onze eenvoudige programmatie valt niet te vergelijken met andere fabrikanten. Bij EIB dien je eerst twee weken een dure softwarecursus te volgen. Bij ons is dat gratis. EIB wordt door veel fabrikanten toegepast, maar er zijn niet al te veel specialisten die het kunnen programmeren. In België zijn er een stuk of tien die het echt volledig onder de knie hebben. Ik kom uit de EIB-hoek, ik kan er van meespreken. We werken ook steeds via de installateur en gaan nooit rechtstreeks naar de eindgebruiker."

Elektrozine.be: Hoe zien jullie opdrachten er uit?
Burt Eeckhout:
"60 à 70 % van de opdrachten komt via architecten, installateurs en bouwfirma's. In de overige gevallen spreekt de eindgebruiker ons rechtstreeks aan. We werken met een aantal bekende bouwfirma’s zoals ABS Bouwteam en Belim Bouwteam die exclusief met ons domoticasysteem werken. Enkele architectenbureau's zijn Buro II, Vincent van Duysen en Jo Crepain, van wie we het eigen appartement hebben mogen voorzien van domotica."

"De eerste jaren hebben we vooral voor de residentiële markt gewerkt. Nu doen we ook steeds meer grotere projecten. Een mooi voorbeeld is het bezoekerscentrum van de Dodengang in Kaaskerke (Diksmuide), dat werd geopend in maart 2004. Dit museum over WO I en de loopgraven telt drie verdiepingen met tal van multimedia. De uitbater bedient alles vanop één plaats met de Home Manager (pc): de schermen, de camera’s, de verlichting en de verwarming."

Het bezoekerscentrum van de Dodengang in Diksmuide werd van domotica voorzien door Duotecno.

"We mogen ook zeven opleidingscentra voor de Unie van Belgische Kappers (UBK) met ons domoticasysteem uitrusten. In iedere provincie zal er voor de UBK een gebouwencomplex met aula’s en tal van voorzieningen voor kappers opgericht worden. Alles wordt uitgevoerd met professioneel materiaal van Bose, waarvoor we een interface voor connectie met de Home Manager hebben ontwikkeld. Twee centra zijn al opgestart: één in Luik en binnenkort ook één in Charleroi."

Bij dergelijke projecten mogen we ook een uitstekend service niveau verwachten?
Burt Eeckhout:
"De service is onze grote troef. We hebben continue twee techniekers op de baan die niets anders doen dan de installateurs op de werf bijstaan. Zij zijn ook in het weekend en na 18u bereikbaar. Ikzelf en mijn vennoot staan in voor de verkoop. Verder hebben we twee ingenieurs vast in dienst, en enkele freelance ingenieurs. Onze gsm-nummers staan trouwens ook op de website, iets wat weinig firma’s doen. Die openheid en flexibiliteit heeft voor een snelle groei gezorgd, en dat willen we zo houden."


Gepubliceerd op : 31 maart 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2344)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=7 and a.id not in (2344) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor