tips

Dossier verlichting : Lichtplanning en lichtadvies: een must voor optimale verlichting

Lichtplanning en lichtadvies: een must voor optimale verlichting

Hoe creëren we sfeer in de woning? En waarom is een lichtplan zo belangrijk? We vroegen het aan onafhankelijk lichtadviseur Tom Claeys, zaakvoerder van Claeys Verlichting.

Elektrozine.be: Waarom is lichtplanning zo belangrijk?
Tom Claeys:
"Een goede planning is cruciaal: zowel voor de uitvoerder als voor de klant is het belangrijk te weten waar men naar toe gaat. De klant moet eerst een aantal feiten over licht leren: wat is licht, welke verlichting is functioneel, wat is een sfeer, welke dingen mag ik niet doen? Wij ontvangen klanten steeds in onze showroom die is onderverdeeld in verschillende woonruimtes en paviljoentjes. Zo kan men zien hoe de verlichtingsarmatuur harmonieert met een interieur."

"Eens deze eerste kennis is voorzien, kan er overgegaan worden naar een lichtplan, dat nu ook meer begrijpbaar is voor de klant. Het lichtplan is de basis voor het invullen van de verschillende lichtarmaturen, het zorgt voor structuur tijdens de zoektocht naar de geschikte verlichting. Ik vergelijk het altijd met het kopen van kledij: je start eerst met het kopen van een garderobe en gaat pas achteraf de accessoires bijeen zoeken. Te veel mensen worden in de realiteit verplicht tot het kiezen van de accessoires - welke spotgaten moeten er waar komen? - zonder dat er eerst is nagedacht over het lichtplan. Een goed lichtplan lost deze problemen in één klap op. Meer nog: de uitvoerder levert beter werk af omdat alle afmetingen van de spotgaten en alle vermogens en spanningen zijn vermeld."

Elektrozine.be: Wat als de lichtplanning niet of slecht gebeurt?
Tom Claeys:
"Op lichttechnisch vlak zal men zelden in staat zijn tot het creëren van bepaalde sferen. Het is trouwens onmogelijk om als leek de psychologie van licht te begrijpen. Op esthetisch vlak zal men ook teveel slechte keuzes maken. Een interieur kan pas mooi zijn als men alles in harmonie brengt. Zonder lichtplan is dit onmogelijk."

"Lichtplanning geeft jezelf de luxe om sferen te creëren die juist zijn. Met een slechte verlichting kan men onbewust opgejaagd worden in de eigen woning, en dat kan niet de bedoeling zijn. Met een goede lichtplanning bespaar je op termijn geld. Wij komen dagelijks in de situatie dat wij alle bekabeling moeten vernieuwen omdat de mensen in de eerste fase geen budgetten hadden voor lichtplanning."

Elektrozine.be: De keuze voor de armaturen is even belangrijk als de lichtstudie?
Tom Claeys:
"Voor veel mensen lijkt deze keuze heel moeilijk. Met een goed lichtplan en een goede beleiding is dit eigenlijk kinderspel. De keuze van de armaturen zal natuurlijk gaan bepalen hoe de woonruimte er zal gaan uitzien: modern, klassiek of eigentijds. De kunst bestaat erin om voor een tijdloze verlichting te gaan. In twintig jaar kan het interieur volop veranderen, terwijl de verlichting vaak blijft hangen. De uitstraling van de verlichting zal ook veel zeggen over de eigenaar van die verlichting. Een juiste keuze maken is aan te raden."

Elektrozine.be: Zelf verlichting kiezen is niet altijd even makkelijk. Misschien kan u enkele belangrijkste tips meegeven?
Tom Claeys:
"In de inkom of traphal zou ik voor een goede algemene verlichting zorgen, én een model kiezen dat uitstraalt wie er in de woning woont. In de woonkamer kies je best past de spotjes na de luchters en/of uplighters voorzien te hebben. Bij het creëren van sfeer denkt men vaak aan spots, maar spots zijn alleen geschikt om accenten te leggen - bijvoorbeeld op een schilderij of bloemstuk."

"Hou in de slaapkamer de algemene verlichting eenvoudig en probeer esthetisch iets te doen met de bedlampjes. In een bureau moet de verlichting de juiste lichtsterkte en lichtbron hebben, maar wees ook niet te technisch. Bureelverlichting moet zich integreren in de woning en mag geen werksfeer uitstralen. Een duidelijke trend in de verlichtingswereld is de ophang en de grote vraag naar een mooie kroonluchter, al zijn die vandaag moeilijk te vinden."

Elektrozine.be: Wat leeft er bij de consument?
Tom Claeys:
"Consumenten vragen duidelijk naar hulp, en willen van de woning een echte, gezellige plaats maken. Licht is een combinatie van emotie en uitstraling. Jammer genoeg houden veel architecten zich enkel bezig met de uitstraling en kennen ze weinig van emotie. Er is dus een grote vraag naar mensen die deze twee zaken kunnen combineren. Er zijn trouwens nog te veel lichtadviseurs die te veel verbonden zijn aan eigen producten en zo niet in staat zijn om een eerlijke lichtstudie te maken."

Elektrozine.be: Hoe verloopt een lichtstudie?
Tom Claeys:
"Een lichtstudie doorloopt verschillende stappen. Eerst moet de klant aangeleerd worden wat licht is. Vervolgens moet de lichtadviseur de situatie ter plaatse gaan bekijken. Je kan immers op een plan onmogelijk de sfeer opsnuiven van een woning. Dan kan er worden overgegaan tot het maken van een lichtplan. Bij een goed lichtplan is de definitieve keuze van de meubels ondergeschikt. Zoals ik eerder al zei: verlichting is er voor een langere periode en overleeft vaak verschillende interieurs. De laatste en meestal ook de gemakkelijkste stap is de keuze van de armaturen."

Meer nieuwigheden:
exclusieve verlichting
Dossier verlichting : Lichtplanning en lichtadvies: een must voor optimale verlichting


Gepubliceerd op : 1 februari 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier verlichting

Het belang van licht en een goede verlichting wordt door mensen vaak onderschat. Nochtans is licht allesbepalend.Dossier verlichting


Het heeft een grote impact op onze gemoedsinstelling en onze gezondheid. Een aangepaste verlichting is dus van groot belang. Voor elk moment van de dag moeten we met onze verlichting de juiste sfeer kunnen creëren.

Steeds meer mensen willen een goede verlichting. De verlichtingssector voelt deze vraag aan en biedt een brede waaier van mogelijkheden en technologieën.

Op vraag van architecten, fabrikanten en consumenten publiceren wij dit uitgebreide dossier rond verlichting. In dit dossier krijg je een actueel overzicht van de verlichtingsmarkt en stellen wij enkele projecten voor waar er op een originele manier met licht gespeeld wordt.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor