tips

Dossier verlichting : Halogeenlampen: sterke vraag bij nieuwbouw of renovaties

Halogeenlampen: sterke vraag bij nieuwbouw of renovaties

Halogeenlampen zijn de laatste tijd bijzonder in trek als verlichting in nieuwbouw of renovaties. In moderne woonruimtes zijn ze uiterst geschikt voor het leggen van accenten. Ze zijn iets zuiniger dan gloeilampen, maar verbruiken meer dan spaarlampen.


Halogeenlampen: sterke vraag bij nieuwbouw of renovaties
Een halogeenlamp heeft minder nadelen dan een gloeilamp. Het omhulsel is gemaakt uit kwartsglas dat een betere thermische stabiliteit heeft en hogere temperaturen verdraagt. Binnen de omhulling bevindt zich een mengsel van halogeensubstanties, dat het vormen van een zwarte laag op het glas verhindert. Alle halogeenlampen - behalve diegenen met ingebouwde elektronische transformator - kunnen onbeperkt gedimd worden.

12 Volt of 230 Volt
Halogeenspotjes nemen niet veel plaats in, zijn goed richtbaar en klein. Ze werken op normale netspanning of met een transformator op 12 volt. Laagvolt halogeenlampen hebben een transformator nodig om aangesloten te worden op het elektriciteitsnet van 230V. Voor halogeenlampen op 230 Volt is er geen transfo nodig, zodat ontwerpers de toestellen compacter kunnen maken.

Halogeenverlichting kan doorgaans zeer heet worden, en ook de transformator geeft warmte af. Bovendien geven ze ook infraroodstraling af. Een nieuwe lichting halogeenlampen maakt echter komaf met dergelijke problemen. Halogeenlampen met reflector spiegelen een groot deel van de gegenereerde warmte terug naar achteren zodat verlichte voorwerpen minder aan warmte worden blootgesteld. Er zijn ook versies met een afscherming voor infraroodstralen: ze geven 30% meer licht dankzij een speciale coating, en gaan ook langer mee.

Voordelen ten opzichte van een gloeilamp:

  • Witter en helderder licht
  • Langere levensduur
  • Compact gemaakt
  • Grotere efficiëntie bij het verlichten
  • Constant licht

Nadelen:

  • Verbruikt meer energie dan spaarlampen
  • Halogeenspots leveren een gerichte lichtbundel waardoor er vaak verschillende lampen nodig zijn om voldoende licht te hebben. Bij veel mensen staan halogeenarmaturen met verschillende lampjes erin. De kostprijs kan daardoor snel oplopen tot enkele tientallen euro's meerverbruik per jaar. Wanneer bovendien de transformator blijft aangesloten op het lichtnet, is dat nog eens een sluipverbruik van een 20 à 30 euro per jaar.
  • Een nog grotere verbruiker zijn de toestellen - vaak staanlampen - met een buishalogeen van 150 tot 500 Watt. Deze lampen vreten energie en blijven vaak nog eens de hele avond branden. Zelfs in gedimde toestand verbruiken ze hooguit 10% minder dan het wattage.

Meer nieuwigheden:
halogeenlamp
Dossier verlichting : Halogeenlampen: sterke vraag bij nieuwbouw of renovaties


Gepubliceerd op : 10 oktober 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier verlichting

Het belang van licht en een goede verlichting wordt door mensen vaak onderschat. Nochtans is licht allesbepalend.Dossier verlichting


Het heeft een grote impact op onze gemoedsinstelling en onze gezondheid. Een aangepaste verlichting is dus van groot belang. Voor elk moment van de dag moeten we met onze verlichting de juiste sfeer kunnen creëren.

Steeds meer mensen willen een goede verlichting. De verlichtingssector voelt deze vraag aan en biedt een brede waaier van mogelijkheden en technologieën.

Op vraag van architecten, fabrikanten en consumenten publiceren wij dit uitgebreide dossier rond verlichting. In dit dossier krijg je een actueel overzicht van de verlichtingsmarkt en stellen wij enkele projecten voor waar er op een originele manier met licht gespeeld wordt.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor