tips

Dossier verlichting : Welke lamp kiezen voor welke verlichting?

Welke lamp kiezen voor welke verlichting?

Voor huishoudelijke gebruik heb je de keuze uit gloeilampen, fluorescentielampen, spaarlampen, halogeenlampen en sinds kort led-verlichting.


Welke lamp kiezen voor welke verlichting?
Voor toepassingen zoals openbare verlichting, de sierverlichting en verlichting van fabrieken, werkhallen en industrieterreinen worden andere soorten lampen gebruikt. Het kan gaan om hogedruk kwikdamplampen, metaalhalogenidelampen en natriumlampen, naast lagedruk natriumlampen en inductielampen. We vermelden ze hier, maar gaan er niet verder op in omdat ze bijna nooit gebruikt worden voor huishoudelijke toepassingen.

Gloeilampen
Gloeilampen zijn dan wel spotgoedkoop, ze verspillen echter heel wat elektriciteit. Slechts 10% van de verbruikte stroom wordt omgezet in licht, de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte.

* Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee : gemiddeld slechts 1 jaar. Tegenwoordig hebben de gloeilampen een rendement van ongeveer 14 lumen/Watt.

Fluorescentie- of TL-lampen
Fluorescentielampen (TL-lampen) zijn een stuk zuiniger maar nemen wel meer plaats in. Doordat deze lampen leverbaar zijn in diverse kleuren en kleurweergaven worden ze veelvuldig gebruikt voor algemene verlichting. Een fluorescentielamp is een van de meest efficiënte bronnen van wit licht, met rendementen tot 100 lumen/Watt.


Spaarlampen

Spaarlampen verbruiken vier tot vijf keer minder energie dan een gloeilamp. Een spaarlamp van 12 Watt geeft net zoveel licht als een gloeilamp van 60 Watt. Bovendien gaan spaarlampen 6 maal langer mee dan gloeilampen.

De nieuwste generatie spaarlampen is kleiner en zelfs verkrijgbaar in peervorm zodat zij makkelijk in kroonluchters kunnen worden gebruikt. Ook het comfort is sterk verbeterd: de nieuwe, elektronische spaarlampen starten op zonder te knipperen en geven een veel warmer licht.

Halogeenlampen
Halogeenlampen zijn iets zuiniger dan gloeilampen, maar verbruiken meer dan spaarlampen. In moderne interieurs leggen kleine halogeenspotjes accenten. De nieuwste generatie halogeenlampen geven meer licht dankzij een speciale coating. Zij geven 30% meer licht dan gangbare halogeenlampen en gaan ook langer mee: gemiddeld 5000 tegenover 3000 branduren.

Led-verlichting
Led's zijn heel kleine lampjes die bijzonder zuinig zijn en zeer lang mee gaan. Waar we ze tot voor kort enkel zagen opduiken in de vorm van kleine, gekleurde lampjes in elektronische apparatuur zoals computers en hifiketens, is de technologie nu rijp genoeg voor toepassing in designverlichting of tuinverlichting.

Dossier verlichting : Welke lamp kiezen voor welke verlichting?


Gepubliceerd op : 3 oktober 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier verlichting

Het belang van licht en een goede verlichting wordt door mensen vaak onderschat. Nochtans is licht allesbepalend.Dossier verlichting


Het heeft een grote impact op onze gemoedsinstelling en onze gezondheid. Een aangepaste verlichting is dus van groot belang. Voor elk moment van de dag moeten we met onze verlichting de juiste sfeer kunnen creëren.

Steeds meer mensen willen een goede verlichting. De verlichtingssector voelt deze vraag aan en biedt een brede waaier van mogelijkheden en technologieën.

Op vraag van architecten, fabrikanten en consumenten publiceren wij dit uitgebreide dossier rond verlichting. In dit dossier krijg je een actueel overzicht van de verlichtingsmarkt en stellen wij enkele projecten voor waar er op een originele manier met licht gespeeld wordt.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor