tips

Dossier verlichting : Voordelen van spaarlampen

Voordelen van spaarlampen

Spaarlampen zijn geschikt voor plaatsen waar er steeds veel en gedurende lange tijd licht nodig is (woonkamer, keuken). Ze zijn duurder dan de gloeilamp, maar hebben een langere levensduur en bovenal: het verbruik ligt een stuk lager.


Voordelen van spaarlampen
Waar best een spaarlamp gebruiken?
 • Woonkamer (staande lampen, wand- en plafondarmaturen)
 • Buitenverlichting bij veelvuldig gebruik
 • Hall
 • Keuken (aanrechtverlichting, boven eettafel)
 • Werkkamer
Waarom moet ik kiezen voor een spaarlamp?
 • Minder energieverbruik
  Spaarlampen verbruiken minder stroom dan een gewone gloeilamp, tot vijfmaal minder. Spaarlampen zetten immers meer dan 25% van de energie om in licht, terwijl dat bij een gloeilamp amper 5% tot maximaal 10% is. Omgerekend betekent dit dat een spaarlamp van 15 Watt evenveel licht geeft als een gloeilamp van 75 Watt.
 • Spaarlampen gaan langer mee
  Een spaarlamp gaat tussen de 5000 en 15000 branduren mee, afhankelijk van de kwaliteit van de lamp. Ter vergelijking: een gloeilamp zingt het maar 1000 uur uit. Een spaarlamp dient dus maar na lange tijd vervangen te worden.
 • Goed voor de portemonnee
  Door de combinatie van de lange levensduur en het geringe verbruik, ben je op het einde van de rit voordeliger uit. De aankoopprijs van een spaarlamp ligt wel hoger, maar doordat ze langer meegaat en minder verbruikt, bespaar je bijna vier keer meer.
 • Even sfeervol
  Het is een misverstand dat spaarlampen geen sfeervolle verlichting mogelijk maken. De spaarlampen bestaan nu ook in allerlei groottes en vormen, en met een goede kleurtemperatuur, zodat verschillende toepassingen mogelijk zijn, en dus sfeervol licht tot de mogelijkheden behoort.
Gloeilamp door spaarlamp vervangen
Om hetzelfde lichtresultaat of lichtopbrengst te bekomen met een spaarlamp als met een gloeilamp geldt een makkelijke regel. Deel gewoon het aantal Watt van de gloeilamp door het getal vijf. Dat is het wattage dat je nodig hebt voor de spaarlamp. De gemiddelde jaarlijkse besparing van een spaarlamp van bijvoorbeeld 20 W bij een gebruiksduur van 1000 uren bedraagt 80kWh per jaar.

Een oriënterende lijst:

GloeilampSpaarlamp
25 Watt5 Watt
40 Watt      7 à 9 Watt
60 Watt11 Watt
75 Watt15 Watt
100 Watt20 Watt
120 Watt23 Watt


Wat is een elektronische spaarlamp?
Een elektronische spaarlamp is technisch beter dan een gewone spaarlamp: ze geeft sneller volledig licht, geeft meer licht en gaat langer mee. Ze zijn vaak iets kleiner zodat ze in kleinere fittings kunnen worden toegepast. Ze zijn wel iets duurder dan conventionele spaarlampen.

Een elektronische spaarlamp is voorzien van een elektronische ballast of voorschakelapparaat. Dat slijt minder en als je een dimbaar voorschakelapparaat aankoopt, dan hebt je zelfs een dimbare spaarlamp in huis. Het gebruik van elektronische voorschakelapparatuur voorkomt dat de lamp in het begin knippert.

Meer nieuwigheden:
spaarlamp
Dossier verlichting : Voordelen van spaarlampen


Gepubliceerd op : 13 november 2007 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier verlichting

Het belang van licht en een goede verlichting wordt door mensen vaak onderschat. Nochtans is licht allesbepalend.Dossier verlichting


Het heeft een grote impact op onze gemoedsinstelling en onze gezondheid. Een aangepaste verlichting is dus van groot belang. Voor elk moment van de dag moeten we met onze verlichting de juiste sfeer kunnen creëren.

Steeds meer mensen willen een goede verlichting. De verlichtingssector voelt deze vraag aan en biedt een brede waaier van mogelijkheden en technologieën.

Op vraag van architecten, fabrikanten en consumenten publiceren wij dit uitgebreide dossier rond verlichting. In dit dossier krijg je een actueel overzicht van de verlichtingsmarkt en stellen wij enkele projecten voor waar er op een originele manier met licht gespeeld wordt.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=2305 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in verlichting

meer nieuws in verlichting
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor