tips

Waarop letten bij de aankoop van een espressotoestel?

Italianen zweren bij espresso. Maar ook bij ons vallen steeds meer koffieliefhebbers voor het typische aroma van het kleine kopje koffie. Maar op welke punten moet je zoal letten wanneer je overweegt een espressoapparaat aan te kopen?

Hou er eerst rekening mee dat de keuze van een espressoapparaat grotendeels zal afhangen van het beschikbare budget. Hoe meer je wilt uitgeven, hoe meer mogelijkheden en automatisatie je kan verwachten. Bovendien zijn er verschillende systemen op de markt: Wil je het gemak van capsules of servings, of kies je eerder voor gemalen koffie en koffiebonen? Wil je met andere woorden dus een toestel uit het nespresso-gamma, een semi-automatisch espressoapparaat of een volledig automatische machine? En welke plek krijgt de espressomachine in de keuken?

Goed om weten
Een belangrijke eigenschap van een espressomachine is de pompdruk. Deze geeft aan hoeveel druk er wordt gebruikt om het water door de koffie te persen. Met uitzondering van de zogenaamde stoomsystemen geldt: hoe hoger het aantal bar, des te beter. Voor een goed espressoapparaat is een pompdruk van 15 bar een vereiste. Senseo geeft de illusie van espresso, maar mag je door de te lage druk absoluut geen espresso noemen.

Wie van cappuccino houdt en geregeld van een mooie melkschuimlaag wil genieten, let best op de aanwezigheid van een opschuimpijpje. Bij de duurdere toestellen kan je met een slangetje de melk rechtstreeks uit het karton opzuigen. Wie dan weer regelmatig thee zet, of warm water aanmaakt voor soep of chocomelk, zal een warmwaterfunctie weten te appreciëren.

Soorten espresso-apparaten
Een espressomachine perst heet water en stoom onder hoge druk door gemalen koffie. Naast de juiste druk en de kwaliteit van de espressomelange is vooral de watertemperatuur van belang. Is het water te heet, dan verbrandt de koffie en krijgt de espresso een bittere smaak, bij een te lage temperatuur geeft de koffie onvoldoende smaakstoffen af met als gevolg een slappe kop. Een goed espressoapparaat zorgt ervoor dat de watertemperatuur altijd precies in orde is.

Een overzicht van de types toestellen:

 • Volledig manuele espresso
  Dit zijn mechanisch prachtige toestellen maar ook bijzonder moeilijk in gebruik. Het waren de eerste echte espresso toestellen op de markt met een druk van 8 bar. Bij een manuele machine vul je zelf de filter, stamp je de koffie aan, veeg je losse koffieresten af en bevestig je de filter in het toestel. Het moeilijkste aan een manueel toestel is de hendel. Je moet de hendel op een gelijke snelheid naar beneden halen, maar ook niet te snel of te traag. Als je gemalen koffie te dik of te dun is, krijg je ook een slecht resultaat.
 • (Semi-) automatische espresso
  Ook bij deze types van espressoapparaat moet je steeds de koffie eigenhandig in het piston of handvat doen. Met een druk op een knop loopt de koffie door dit piston. Nadien moet de piston losgedraaid worden en leeggeklopt worden.

  De hendel van de machine werd bij deze types vervangen door een elektrische pomp. Daardoor blijft de druk gelijk en is het resultaat steeds goed. Op deze toestellen heb je nog een variatie die gewoon automatisch wordt genoemd. Het verschil met de semi-automatische is dat de laatste beschikken over een elektronisch systeem om de juiste hoeveelheden water door te voeren.

  Voordeel van deze machines is dat ze, door het ontbreken van een geïntegreerde koffiemolen en ingewikkelde apparatuur veel kleiner zijn en in verhouding ook goedkoper.

 • Volautomatische toestellen
  Dit is de nieuwste generatie van espressomachines. Deze toestellen werken volledig automatisch: de bonen worden gemalen in de geïntegreerde koffiemolen, de espresso gezet en de melk opgeschuimd. Bovendien hoef je geen piston meer uit te kloppen. Het koffiedik wordt automatisch in een geïntegreerde afvalbak verzameld.

  Als je bijvoorbeeld veel volk over de vloer krijgt, kan je met een volautomatisch toestel snel vele kopjes na elkaar zetten. Andere voordelen: je wordt verwittigd als het water- of bonenreservoir leeg zijn. Bij de meeste apparaten krijg je zelfs een melding wanneer je moet ontkalken, als dat al niet automatisch gebeurt.

  Bij deze automatische systemen kunnen we ook kiezen of we de koffiebonen vers malen, reeds gemalen koffie gebruiken of liever capsules of servings gebruiken. Een serving is voorverpakte koffie die onder druk is samengeperst tussen filterpapier en die voor een kopje perfecte espresso zorgen. Het meest bekende systeem is Nespresso. Een ander systeem zijn de E.S.E. servings: dat zijn voorverpakte filters met koffie. E.S.E. staat voor Easy Serving Espresso.

  Het Saeco Brewing System (SBS) beschikt over een speciale knop waarmee de uitloopdruk van de koffie kan worden gewijzigd en gevarieerd, en waarmee dus de smaak en de intensiteit van de koffie kan worden geregeld. Zo kan je een echte sterke Italiaanse espresso maken, of eerder een mildere koffie.

 • Combinatie-toestellen
  Met dit type apparaten kan je zowel gewone koffie zetten als espresso.

Bedieningscomfort
Duurdere toestellen bieden vaak ook meer gebruiksgemak. Dat kunnen bijvoorbeeld de volgende zaken zijn:

 • Mogelijkheid tot het programmeren van de gewenste hoeveelheid koffie.
 • Automatische aan- of uitschakeling of programmeerbare aan- en uitschakeling.
 • Bedieningspaneel: de aanwezigheid van een lcd-scherm of digitaal display maakt interactie met het toestel eenvoudiger en comfortabeler. Het geeft onder meer een aanduiding van de actieve functies en de status van de machine. Andere toestellen zijn bijvoorbeeld uitgerust met twee (programmeerbare) knoppen waarbij je grote en kleine tassen koffie/espresso kan zetten.
 • Allerhande instellingen: keuze van het aroma; programmeerbare waterdosering of stoom- en schuimdosering; de maalgraad instellen naar eigen smaak.

Gepubliceerd op : 11 december 2006 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2167)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (3) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.hcatid=2 and a.id not in (2167) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips
bouwzine.be
tips

laatste nieuws in huishoudelektro

meer nieuws in huishoudelektro
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor
MAAK UW KEUZE IN HUISHOUDELEKTRO :