tips

Dossier domotica : Premie bij installatie domotica

Premie bij installatie domotica

De Vlaamse overheid heeft domotica opgenomen in het rijtje van energiebesparende technieken. Hierdoor geven zij de mogelijkheid aan de distributienetbeheerders om een premie uit te keren voor een domotica-installatie.


Premie bij installatie domotica
Sinds begin 2008 wordt de premie niet meer uitgekeerd in heel Vlaanderen, maar enkel in het werkingsgebied van distributienetbeheerder Eandis. Om te zien of u in hun gebied woont, kan u best de website van Eandis raadplegen.

Besparingen mogelijk
Berekeningen tonen aan dat het plaatsen van een domotica-installatie met functionaliteiten voor rationeel energiegebruik (REG) voor belangrijke besparingen kan zorgen. Zo kan er tot 15% worden bespaard op verwarming en tot 10% op verlichting en ander elektriciteitsverbruik.

Voorwaarden
De premie bedraagt, enkel bij Eandis, 150 euro in het kader van een renovatie, en 100 euro voor nieuwbouw. Voor het bekomen van een REG-premie dienen wel volgende functionaliteiten in de installatie te worden voorzien:

  • De alles-uit toets. Hierdoor wordt bijvoorbeeld alle verlichting bij het verlaten van de woning uitgeschakeld, zodat nutteloos verbruik tot het verleden behoort.
  • Multizone-verwarming. Verwarming in meerdere zones, onafhankelijk van elkaar.
  • 3 temperatuurniveau's (dag of comfort, stand-by en nacht of economy). De nieuwe stand-by functie verhindert dat de verwarming te vroeg naar het comfortniveau wordt gebracht. Bijvoorbeeld wanneer men later thuiskomt dan gewoonlijk zal de verwarming al op stand-by staan, en pas bij het thuiskomen naar de comfortstand overgaan.

Een tweede voorwaarde is dat de installatie moet gebeuren door een vakbekwaam installateur. Deze installateur moet in het bezit zijn van het Kwaliteitslabel Domotica.

Opportuniteit voor de elektro-installateur
"Door het uitkeren van een REG-premie voor domotica, geeft de overheid een duidelijk signaal dat domotica de eerste kinderschoenen is ontgroeid, en nu als volwaardige techniek in de markt staat.", zegt de VEI (Vlaams Elektro Innovatiecentrum). Installateurs die in het verleden hebben geïnvesteerd in het behalen van het Kwaliteitslabel, worden nu beloond.


Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Premie bij installatie domotica


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor