tips

Dossier domotica : Kan ik zelf een domoticasysteem installeren?

Kan ik zelf een domoticasysteem installeren?

Normaal gezien niet of nauwelijks. Je kan misschien wel een stopcontact leggen, of een bewegingsmelder installeren, maar om deze producten te integreren in een volwaardig domoticasysteem zul je een beroep moeten doen op een bekwame installateur.


Kan ik zelf een domoticasysteem installeren?
Bovendien zal het systeem zo in orde zijn met allerlei regel- en wetgeving. Ook keren sommige brandverzekeringspolissen niets uit wanneer er zelf op eigen houtje aan een elektriciteitsinstallatie wordt geprutst.

Doe-het-zelver?
Sinds kort bieden een aantal firma's op de bouwmarkt doe-het-zelf pakketten aan. Je doet zelf de installatie en kan bij hen terecht voor opleiding of opstarten van de installatie. Dit gaat vaak om basispakketten rond domotica.

Erkende installateurs
Wil je een geavanceerder systeem dan doe je best een beroep op een installateur die je een project op maat uittekent en uitvoert. Elke fabrikant kan je een lijst van erkende installateurs bezorgen. Een erkende installateur volgt regelmatig lessen bij de fabrikanten, waarvoor deze laatsten grote inspanningen doen.

Je kan trouwens ook een referentielijst van installateurs aanvragen die van de VEI het kwaliteitslabel domotica hebben ontvangen. Voor de installateur is dit een waardering van zijn beroep, kennis en ervaring.

Hier heb je een lijst met installateurs van domoticasystemen op elektrozine.be.

Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Kan ik zelf een domoticasysteem installeren?


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor