tips

Dossier domotica : Domotica ook voor mij?

Domotica ook voor mij?

Veel kandidaat-bouwers en mensen die gaan renoveren beschouwen domotica nog niet als een onmisbaar element. Toch gebruikt al iedereen domotica, wellicht zonder het te beseffen.


Domotica ook voor mij?
Onder domotica vallen immers ook de huishoudtoestellen, parlofonie en videofonie, of het beheer van de verwarmingsinstallatie.

Niet langer een luxe
Domotica is trouwens niet langer een gadget waarmee je bijvoorbeeld via gsm het bad laat vollopen met warm water. Bovendien heb je geen computer meer nodig om het domoticasysteem te bedienen. Er zijn genoeg intelligente systemen op de markt waarvan de bediening een fluitje van een cent is, net zoals je met een druk op de knop het licht in de woonkamer uitschakelt.

Verhoging comfort
Tot voor kort was domotica enkel weggelegd voor de kapitaalkrachtige consument, en werd domotica zo een beetje als statussymbool aanzien. Die periode ligt eigenlijk al een tijdje achter ons. Steeds meer fabrikanten en consumenten zien in dat een makkelijke bediening van licht, audio, video en andere zaken het comfort in de woning kan vergroten. Mits een kleine meerprijs bovenop een gewone elektrische installatie beschik je al over een basis domoticasysteem.

Wachtleidingen
Vaak voorziet de bouwheer een groot budget voor een nieuwbouw - denk maar aan een dure keuken of badkamer - maar wil men besparen op domotica. Men komt nadien tot het besef dat voor een kleine meerprijs het huis klaar had kunnen zijn voor domotica.

Een handige en voorlopige oplossing is het leggen van wachtleidingen. Als je dus nog niet weet welke toepassingen van domotica je zal kiezen voorzie je toch best al deze wachtbuizen. Informeer je ook al over de verschillende domoticasystemen die andere vereisten vergen.

Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Domotica ook voor mij?


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor