tips

Dossier domotica : Wat kost domotica?

Wat kost domotica?

Een basis domoticasysteem is niet duur. Een klassiek elektriciteitssysteem neemt ongeveer 3% in van het totale bouwbudget van een woning. Een basis domoticasysteem neemt slechts 5% in.


Wat kost domotica?
Een klassieke elektrische installatie heeft echter het nadeel dat ze vast is. Wil je later de functionaliteiten uitbreiden, dan moet er worden gebroken en extra kabels getrokken worden.

Terugverdienen
De investering is in het begin dus iets hoger, maar wordt in de toekomst op verschillende manieren gerecupereerd. Je bespaart op de elektriciteitsfactuur doordat toestellen zoals wasmachine en vaatwasser beter gebruik maken van het nachttarief. Je bespaart op de kosten voor defecten en bovendien zijn de risico's op brand of diefstal heel wat kleiner geworden.

Hoe meer opties, hoe duurder
De 5% regel geldt voor een basis domoticasysteem. Wie meer opties wil zoals veel dimbare verlichtingskringen, een audioverdeelsysteem, geïntegreerde parlofonie en videofonie, of lcd-displays in huis, zal daar ook een hogere prijs voor betalen. Domotica biedt uiteraard zonder al die duurdere opties veel comfort en gebruiksgemak.

Vergelijken
Wie zich wil wagen aan prijsvergelijkingen weet best het volgende. Het vergelijken van domoticasystemen is een moeilijke opgave omdat elk systeem zijn sterke en minder sterke punten heeft. Sommige systemen bieden meer functionaliteiten, andere domotica-oplossingen hebben meer uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn veel domoticasystemen de laatste jaren van de markt verdwenen, kies dan ook voor een systeem dat toekomstgericht is.

Onthou ook dit: de kostprijs voor een domotica-installatie is soms klein bier in vergelijkingen met de budgetten die besteed worden aan de inrichting van een keuken of badkamer.

Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Wat kost domotica?


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor