tips

Dossier domotica : Meer flexibiliteit met domotica

Meer flexibiliteit met domotica

Bij een klassieke elektrische installatie is het zonder kap- en breekwerk zo goed als onmogelijk om achteraf nog aanpassingen door te voeren. Niet zo bij domotica.


Meer flexibiliteit met domotica
Bij een traditionele elektrische installatie vertrekken voedingsdraden vanuit de zekeringkast naar een schakelaar of stopcontact verbonden met een elektrische toepassing (een lamp of stereoketen). Eenmaal de installatie uitgevoerd, kan er nog maar weinig aangepast worden.

Bij domotica daarentegen stem je de elektrische installatie beter op je veranderende wensen en behoeften af.

Andere functies voor knoppen
Knoppen krijgen eenvoudig een andere functie. De lichtschakelaar voor de keuken wordt opeens een bedieningspunt voor de woonkamer. Vind je een schakelaar met twee knoppen te weinig, dan wijzig je die snel in een schakelaar met zes knoppen.

Eenvoudig uitbreiden
Een domoticasysteem is eenvoudig uit te breiden, een beetje zoals je een computernetwerk waar je bijkomende computers aansluit.

Starten met de basis
Bij nieuwbouw kan je gerust starten met een standaardinstallatie, en deze later uitbreiden in functie van jouw budget en behoeften. Vandaag schakel je bijvoorbeeld nog de lichten, morgen is het mogelijk ze te dimmen. Als je ouder wordt, en bijvoorbeeld niet meer zo vlot te been bent, is het perfect mogelijk de muurschakelaars te vervangen door een afstandsbediening. Andere oplossingen zijn een bewegingsdetector voor het aansteken van een lamp of het automatisch sluiten van de deuren vanaf een bepaald tijdstip.

Nu alle fabrikanten draadloze schakelaars hebben wordt uitbreiden nog makkelijker, zelfs op plaatsen waar dit voorheen moeilijk was. Veranderingen worden doorgevoerd zonder kap- en breekwerk.

Maar wel vooruitziend zijn
Wie aanvankelijk kiest voor een basis domotica-installatie en die in de toekomst wil uitbreiden, moet op voorhand al een aantal knopen doorhakken. De woning heeft bijvoorbeeld verschillende zones die eigen behoeften hebben op het vlak van verwarming. Denken we maar aan het woongedeelte, het slaapgedeelte en het sanitair gedeelte. Elk van deze zones zal een eigen circuit en een aparte thermostaat nodig hebben.

Voorzie ook de nodige wachtbuizen voor de voeding en de stuurkabels. Als je in de toekomst ook de rolluiken wil aansturen, moet er een extra wachtbuis naar de rolluiken worden getrokken om de motor te voeden.

Renovatie
Domotica installeren tijdens een renovatieproject is minder vanzelfsprekend, maar is er de laatste jaren wel makkelijker op geworden. Een vals plafond kan een oplossing zijn. Daarin verwerk je de leidingen, terwijl je de bedieningsknoppen draadloos kan aanbrengen op de muren. Deze schakelaars werken dan met batterijen.

Een andere mogelijkheid is het aanleggen van een plintsysteem, dat de kabels wegwerkt achter plinten. Dit biedt het voordeel dat ze altijd goed bereikbaar blijven.

Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Meer flexibiliteit met domotica


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor