tips

Dossier domotica : Energie besparen met domotica

Energie besparen met domotica

Met een domoticasysteem krijg je een beter zicht op het energiegebruik van de woning. Zo kan domotica verschillende grote toestellen in huis, zoals een boiler, vaatwasmachine of droogautomaat - op het goedkoopste elektriciteitstarief laten werken, tijdens de voordelige daluren.


Energie besparen met domotica
Slimmer verwarmen en verlichten
Ruimtes zullen enkel verlicht en verwarmd worden als er effectief iemand aanwezig is. Temperatuursensoren bedienen de verwarming of koeling naargelang het uur van de dag en op basis van aanwezigheid. Zo is een kamer op de ideale temperatuur als dat nodig is, bijvoorbeeld 's morgens bij het opstaan. Wanneer de kamer niet in gebruik is kan de temperatuur naar een stand-by stand gebracht worden, rekening houdend met eventuele afkoeling- of opwarmperiodes. Door raamcontacten te voorzien kan je de verwarming uitschakelen in een kamer waar een raam open staat.

Bij het verlaten van de woning of 's nachts kan je een toets indrukken, de alles-uit-toets, die een aantal elektrische apparaten controleert en de woning op het nachtregime instelt. Alle niet-noodzakelijke sluipverbruikers en verlichting worden dan uitgeschakeld.

Ook omgekeerd kunnen mooie besparingen gerealiseerd worden. 's Nachts kan je bepaalde toestellen via een tijdschakelaar laten opstarten, zodat je geniet van het voordelige nachttarief voor elektriciteit. Het gaat dan om toestellen zoals de wasmachine, droogkast, vaatwasser of warmwaterboiler.

Je vergeet regelmatig de verlichting uit te schakelen als je de traphal verlaat? Aanwezigheidsdetectoren of -sensoren doven na een tijdje vanzelf de verlichting. Het handige is dat eenzelfde aanwezigheidsdetector verlichting, verwarming, koeling of ventilatie kan aansturen.

Ontdek sluipverbruikers
Je kan sneller sluipverbruikers ontdekken en uitschakelen. De televisie zal 's nachts niet meer in standby staan. Bovendien kan je overzichtelijk het gebruik weergeven van water, gas, elektriciteit en stookolie.

Verwittigingen bij defect of onderhoud
Een bijkomend voordeel is dat je automatisch kan worden verwittigd wanneer een toestel buiten gebruik is. Of wanneer het tijd is om de mazoutketel te laten onderhouden, of het warmwatertoestel dient ontkalkt te worden.

Premie
Door dit besparingspotentieel heeft de Vlaamse overheid sinds 2005 domotica opgenomen in het rijtje van energiebesparende technieken. Distributienetbeheerders kunnen hierdoor een premie toekennen mochten ze dat wensen.

Meer info over de premie

Dossier domotica : Energie besparen met domotica


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor