tips

Dossier domotica : Meer wooncomfort met domotica: verlichting

Meer wooncomfort met domotica: verlichting

Een veel gebruikte toepassing van domotica is het automatisch regelen van de verlichting. Dankzij de flexibiliteit van domotica kan je elk lichtscenario snel wijzigen.


Meer wooncomfort met domotica: verlichting
Sfeerschepping
Een interessante toepassing van domotica is het creëren van sferen bij de verlichting. Via een sfeertoets - die een hele reeks opdrachten automatisch en gelijktijdig uitvoert - kan je bijvoorbeeld een romantische sfeer oproepen in de woonkamer. De acties die het systeem moet ondernemen, worden volledig door de bewoner gekozen.

Het oproepen van een sfeer verloopt als volgt: bepaalde lichtpunten in de woonkamer worden ingeschakeld en stellen zich op de juiste lichtsterkte in (het zogenaamde dimmen). Zo kan je een 'home cinema'-sfeer oproepen, een werksfeer, een sfeer voor etentjes en ga zo maar door.

Automatisch verlichten en doven
Wanneer je regelmatig vergeet de verlichting in bepaalde vertrekken uit te schakelen, komt domotica goed van pas. Aanwezigheidsdetectoren of lichtgevoelige sensoren zorgen ervoor dat de verlichting vanzelf aan en uit gaat als iemand zich in die ruimte bevindt.

Bij slapengaan: verlichting in nachtstand
Wanneer je gaat slapen, kan je met een drukknop naast bed alle verlichting in de woning uitschakelen, met uitzondering van bijvoorbeeld led-verlichting in de nachthal of het toilet, of een lampje op de kinderkamer.

Meer nieuwigheden:
domoticasysteem
Dossier domotica : Meer wooncomfort met domotica: verlichting


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor