tips

Dossier domotica : Een veilig gevoel met domotica

Een veilig gevoel met domotica

Veiligheid is een belangrijke functie die je kan integreren in het domoticasysteem. Bovendien worden door de opname in een domoticasysteem nieuwe toepassingen mogelijk.


Een veilig gevoel met domotica
Een alarmsysteem werkt volledig onafhankelijk maar door de koppeling met een domoticasysteem haal je er nog meer uit. Waar een zelfstandig alarmsysteem jezelf (of een alarmcentrale) alarmeert bij inbraak, gaat domotica verder. Het kan bijvoorbeeld meteen alle verlichting inschakelen, de radio laten afspelen of de rolluiken laten zakken.

Van op afstand - via telefoon, gsm of internet - kan je beelden van de bewakingscamera of videofoon bekijken. Zo zou je iemand kunnen binnenlaten in de woning zelfs als je niet thuis bent...

Met domotica kan je ook doen aan het simuleren van aanwezigheid: doen alsof er iemand thuis is wanneer dit niet het geval is. Op geprogrammeerde tijdstippen gaat de verlichting aan en uit, of wordt een rolluik neergelaten.

Je kan ook gebruikmaken van de paniektoets, waarbij alle lichten in de woning worden ingeschakeld. Dit geeft een hoger gevoel van veiligheid.

De veiligheid uit zich op nog verschillende manieren:
  • Technische alarmering
    Naast toegangscontrole is het detecteren en melden van brand, gas- of waterlek, of een onregelmatigheid in het functioneren van bijvoorbeeld de diepvriezer een ander aspect van veiligheid. Het systeem sluit in dergelijke gevallen automatisch de water- of gastoevoer af.
  • Toegangscontrole
    Met domotica is het mogelijk om een degelijke toegangscontrole met camerabewaking en videofonie uit te werken. Indien gewenst kan er ook uitgebreid worden naar een volledige toegangsautomatisatie van deuren, poorten of hekken.
  • Sturing rolluiken
    Bij het naderen van personen of glasbreuk kunnen bijvoorbeeld de rolluiken neergelaten worden.

Dossier domotica : Een veilig gevoel met domotica


Gepubliceerd op : 14 oktober 2009 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier domotica

Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en behoeften. Alle technische elementen in het gebouw werken niet langer individueel maar worden opgenomen in één globaal systeem.Dossier domotica


Domotica draagt in vele gevallen bij tot het woon- en leefcomfort, en de veiligheid. Bovendien kan men een beter zicht krijgen op het energiegebruik, en aanpassingen snel doorvoeren indien dit nodig zou zijn.

Optimale woonomgeving
Eigenlijk wordt er een optimale woonomgeving gecreeërd: een optimale verwarming, ventilatie en verlichting in functie van uw wensen. Vervelende, terugkerende handelingen worden geautomatiseerd.

Het risico om iets te vergeten (verlichting, verwarming, sluiten van ramen) wordt geminimaliseerd. Een mooi voorbeeld is de bewegingsdetector, die het licht automatisch uitschakelt in kamers waar gedurende een bepaalde tijd geen beweging meer is waargenomen.

Toepassingen
Domotica wordt tegenwoordig niet alleen toegepast in de standaardwoningbouw zoals villa's en appartementen, maar evengoed in de infrastructuur voor gehandicaptenzorg, in bejaardentehuizen en serviceflats.

Misverstanden
Je hoeft niet te vrezen dat je met domotica alle controle over het huis zult verliezen. Bij een domotica-installatie kan je zover gaan als je zelf wenst. Een vakbekwame installateur programmeert jouw wensen.

In feite is domotica een logisch vervolg op de traditionele elektrische installatie. Die is er de laatste jaren heel wat slimmer op geworden. Bovendien is het aantal elektrische verbruikers sterk gestegen.

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=1370 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

nieuws

laatste nieuws in smart home

meer nieuws in smart home
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor