sectornieuws

Wereldwijde verkoop muziek opnieuw naar beneden.


De wereldwijde verkoop van muziek nam de eerste helft van het jaar een duik met 10,9 procent. De IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) verwacht een betere tweede helft van het jaar, dat doorgaans instaat voor 60 procent van de jaarlijkse verkopen.

Ondanks het succes van artiesten zoals Christina Aguilera, rapper 50 Cent en Coldplay daalden de verkopen tot 12,7 miljard dollar. IFPI wijst vooral de illegale muziek op het internet en het kopiëren van CD's als oorzaak aan. De sterkste dalingen werden waargenomen in landen zoals Duisland (-18%), de VS, Frankrijk en Japan.

Een groot deel van de schuld ligt bij de vijf grote majors, die samen goed zijn voor 70% van de verkopen, en slecht presteren volgens analisten. Onafhankelijke labels blijven talent aantrekken en 'maken'. Bijvoorbeeld de Beggars Banquet groep die Dizzee Rascal en de White Stripes ontdekte, of het Sanctuary label dat aan de wieg stond van bands als The Strokes en de Libertines. De majors leggen volgens experts druk bij de artiesten om snel een album uit te brengen met als gevolg een paar goed tracks maar vooral veel minder goede songs. Fans downloaden dan maar de paar goede songs via het internet.

De IFPI had ook positief nieuws. Zo steeg de verkoop van DVD muziekvideo's met 55 procent (in omzet), goed voor een aandeel van 5 procent in de wereldwijde muziekmarkt. Het was ook optimistisch met betrekking tot de kansen van legale on-line muziek, waar nu al 300000 tracks beschikbaar van zijn. Vorige week nog publiceerde de Informa Media Group een rapport dat de markt van de on-line muziek tegen 2008 op 3,42 miljard euro schat.

Lees meer:
- Alle hens aan dek voor platenzaken
- Belgische platenindustrie blijft inkrimpen

Meer nieuwigheden:
audio / hifi
Gepubliceerd op : 2 oktober 2003 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief
nieuws

select distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.id not in (1133)

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.type in (4) and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.id not in (1133) order by a.datum_online desc, a.created desc

bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws
bouwzine.be
sectornieuws

laatste nieuws algemeen

meer nieuws algemeen
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor