tips

Dossier: airco : Wat is airconditioning?

Wat is airconditioning?

Airconditioning betekent letterlijk vertaald: "luchtbehandeling". Een airconditioner is een toestel dat een aangenaam of behaaglijk binnenklimaat doet ontstaan.


Wat is airconditioning?
Met airconditioning kan je de lucht koelen (en in sommige gevallen verwarmen), ontvochtigen, bevochtigen en filteren. Airco zorgt het hele jaar door voor comfort en een aangenaam gevoel.

Een airco is dus in staat om:

  • de temperatuur te controleren
  • de luchtvochtigheid te controleren
  • de lucht te filteren en schoon te maken
  • voor luchtcirculatie en luchtverversing te zorgen

Een airconditioningsysteem bestaat vaak uit twee delen: een buitentoestel (zorgt voor de warmteafvoer of -toevoer naar buiten) en een binnentoestel (verdeelt de koude of warme lucht in het lokaal).

Men spreekt van een monoblok als deze twee delen in één toestel zitten, en van een split als beide delen gescheiden zitten in een apart binnen- en buitenunit.

Airconditioners in warmtepomp-versie

Een omkeerbare of 'reversible' airconditioning kan niet alleen koelen maar ook verwarmen. Met het warmtepomp- of zogenaamd "heatpump"-systeem is een kamer energiezuinig te verwarmen.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en waardeert deze op tot een nuttig niveau. De warmte wordt niet opgewekt, maar verplaatst waardoor het een energie-efficiënte manier van verwarmen is. Je kan een warmtepomp best omschrijven als een omgekeerde airconditioning.

Mono- en multi-split
Vaak horen we bij airconditioning de termen mono-split en multi-split vallen. Mono-split verwijst naar het geheel van een airconditioningsysteem, dat bestaat uit één binnen- en één buiteneenheid. Deze toestellen vormen de basis van elk airconditioningsysteem. Dit systeem is zeer geschikt voor klimaatregeling van een beperkt aantal lokalen, zowel voor residentiële als commerciële toepassingen. Split-binnenunits kunnen steeds worden gekoppeld in twin, double twin of triple combinatie.

Meerdere binnenunits (tot 8) die gekoppeld worden aan een buitenunit worden multi-splits genoemd. De airconditioning kan per kamer geregeld worden. De multisplit airconditioners bestaan in verschillende varianten en uitvoeringen. Voordeel van dit systeem is dat je niet voor elke ruimte een buitenunit moeten voorzien.

Bij een multi-split systeem kan je verschillende modellen van binnenunits combineren. Zo kan je steeds de ideale binnenunit selecteren voor de desbetreffende ruimte. De buitenunits zelf zijn compact, stevig en zijn bestand tegen weer en wind.


Dossier: airco : Wat is airconditioning?


Gepubliceerd op : 18 juli 2003 Bron : © bouwzine.be
print e-mail
nieuwsbrief

Dossier: airco

Op warme zomerdagen kan een goed functionerende airconditioning wonderen doen voor het comfort binnenshuis. Of het nu gaat om de dagdagelijkse bezigheden als koken en de wasmachine vullen, of om een goede nachtrust te verzekeren: airco maakt het allemaal net ietsje aangenamer.Dossier: aircoselect distinct a.id from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=9288 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

select distinct a.id, a.title, a.title_fr, a.hcatid, a.content, a.content_fr, a.content_short, a.content_short_fr, a.fotonaam, year(a.created)-2000 jaarcode, a.type, a.datum_online, a.main_image from categories c right join ez_artikels_cat ac on ac.scat_id=c.ID left join ez_artikels a on a.id=ac.artikel_id where c.active_bz=1 and a.active=1 and a.datum_online<=curdate() and a.parentid=9288 and a.type<>10 order by a.dossier_volgorde

Nieuwigheden
Daikin : SB.FTXZ35N/RXZN
Daikin
SB.FTXZ35N/RXZN
< € 4070
Daikin : SB.FTXZ50N/RXZN
Daikin
SB.FTXZ50N/RXZN
< € 4443
nieuws

laatste nieuws in klimatisatie / airco

meer nieuws in klimatisatie / airco
ruwbouw  |  dak  |  buitenschrijnwerk  |  binnenafwerking  |  keuken  |  badkamer  |  verwarming  |  technieken  |  energie  |  gereedschap  |  outdoor